Lucky Number Bearded Collies

Bearded Collies – Dieren Blog

Giardia bij de hond 

Heb jij wel eens gehoord van Giardia hond of klinkt dit ook voor jou erg onbekend. We kunnen allemaal te maken krijgen met een gezondheidsprobleem, dit geldt ook voor huisdieren. Giardia hond, dat hoor je steeds vaker voorkomen. Het is een vervelende parasiet die je liever wilt voorkomen dan genezen, maar hoe kun je dit nu eigenlijk voorkomen? Best lastig als je niet weet wat het is, hoewel er wel symptomen kunnen zijn. Wist je dat Giardia hond vaak voorkomt bij honden en pups die een zwak immuunsysteem hebben? Wat is Giardia hond precies en wat kun jij doen om het te voorkomen? 

Giardia hond, wat is het? 

Het klinkt misschien een beetje gek, maar Giardia is een parasiet die in de darmen en de maag voorkomt. Giardia is verschrikkelijk besmettelijk en is zelfs overdraagbaar van mens op dier. Honden die Giardia krijgen zijn meestal op een plek geweest waar veel verschillende honden bij elkaar komen. Je kunt hierbij denken aan een groot uitlaatveld bijvoorbeeld. 

De symptomen zijn vervelend 

Giardia hond is echt heel erg vervelend, want het uit zich namelijk in diarree. Er zouden zelfs stukjes bloed in de ontlasting, maar ook slijm kan voorkomen. Giardia kan ervoor zorgen dat je hond verschrikkelijk gaat afvallen en erger nog begint te braken. In veel gevallen komt een verminderde eetlust voor en kan het soms wel maanden duren voor deze klachten verdwenen zijn. Kortom, Giardia is echt erg naar en vervelend voor jouw hond. 

De oorzaak 

Natuurlijk heeft een besmetting ook een oorzaak. Het kan namelijk zo zijn dat jouw hond in aanraking geweest is met besmet water of dat jouw hond gras gegeten heeft dat besmet is met de parasiet. Besmet voedsel kan ook een oorzaak zijn, maar nog erger het zou zelfs kunnen komen als jouw hond direct contact gehad heeft met een andere hond. Je kunt hierbij denken aan het likken van de vacht van een andere hond. 

Wat kun je doen? 

Giardia kun je behandelen met behulp van een ontworming, maar deze dient wel vast gesteld worden door een dierenarts. Zelf kun je zorgen voor een goede hygiëne, zodat de vervelende parasiet geen kans heeft op nieuwe besmettingen maken. Met een goede hygiëne kun je denken aan het regelmatig schoonmaken van de voerbakken en om niet te vergeten ook andere huisdieren te behandelen. Maak alles goed schoon waar jouw hond mee in contact geweest is en was je huisdier goed! 

Tip: Puurvoordieren.nl