Lucky Number Bearded Collies

Bearded Collies – Dieren Blog

Hoe verzorg ik mijn bearded collie het beste?

Een bearded collie is een echte rashond. Voorheen werden ze veel gebruikt door Schotse herders, maar tegenwoordig is het een echte familie compagnon. Een Beardie heeft een uniek karakter. Het is een vrolijke, intelligente hond die ook waaks en ondeugend kan zijn. Het is een sportieve hond die graag lange wandelingen maakt. Voordat je dus daadwerkelijk een Beardie neemt, moet je wel weten waar je aan toe bent. Hieronder een kort overzicht over de Beardie en hoe je deze het beste verzorgt. 

Wat is een rashond?

Je spreekt van een rashond als een hond aan bepaalde ras standaarden voldoet. Dit zijn niet alleen uiterlijke kenmerken, maar ook karakter en gedragseigenschappen. Een Beardie heeft alle lange haren vaak wit gemengd met zwart/grijs. Daarnaast beschikt een rashond altijd over een stamboom, waarbij duidelijk wordt dat zowel de moeder als de vader afkomstig zijn van hetzelfde ras.

Bescherm je hond

Een rashond is natuurlijk super leuk. Je weet van te voren wat voor soort karakter je kunt verwachten en of deze goed bij je gezinssituatie past. Daarnaast kom je ook niet voor drastische uiterlijke verrassingen te staan. Echter, kunnen rashonden wel te maken krijgen met erfelijke aandoeningen. De Beardie is een relatief gezond ras, maar kunnen problemen hebben met auto-immuunaandoeningen. Dit zijn aandoeningen met betrekking tot het afweersysteem. Dit is niet per se erg, maar houdt er rekening mee dat een bezoekje naar de dierenarts waarschijnlijk niet uit blijft. Om jezelf goed in te dekken tegen deze onverwachte kosten kun je een hondenverzekering afsluiten. 

Wat dekt dit dan?

De basis dekking heeft in ieder geval noodzakelijk operaties, dierenarts consultant afspraken en medicijnen die door de arts worden voorgeschreven gedekt. Indien je deze dekking niet voldoende vindt is het bij een huisdierenverzekering ook mogelijk om zelf extra dekkingen toe te voegen. Zo kunnen vaccinaties, sterilisaties en/of castratie extra worden afgesloten. Dit is geheel afhankelijk van waar jij je hond voor wilt beschermen.

Voorbereiding

Indien je een Beardie pup zoekt, is voorbereiding zeer belangrijk. Vraag aan de fokkers welke maatregelen genomen zijn om eventuele erfelijke aandoeningen te verminderen. Daarnaast moet je je goed inlezen over het dier. Het voordeel van een rashond is dat je een goede inschatting kan maken wat voor soort hond het is. Denk daarbij goed na dat de hond voor lange termijn is. Een gezonde Beardie kan wel 14 tot 15 jaar oud worden. Waar lange sportieve wandelingen je nu leuk lijken kan dit over 10 jaar wel geheel anders zijn. Dit zijn keuzes die je voor jezelf goed moet overwegen. Een hond uit impuls kopen, pakt meestal niet goed uit. Als alle keuzes goed zijn overwogen kun jij je nieuwe vriend ophalen en zullen jullie samen een geweldige tijd tegemoet gaan.